Grog
- 4 cl rumu
- voda
- třtinový cukr
Skleničku se lžičkou (zabraňuje prasknutí skla) naplň do 2/3 vařící vodou (cca 1,5 dcl), k tomu přidáme 2 až 4 lžičky třtinového cukru a dolij cca 4 cl rumu nebo více podle chuti. Můžeš doplnit trochou citronové šťávy a ozdobit kolečkem citronu.
Kávový grog
- 1 šálek kávy
- 1/2 šálku červeného vína
- 3 lžíce třtinového cukru
Svař cukr s vínem a mezitím připrav kávu. Potom smíchej kávu s víno a spolu povaří ještě 1 minutu. Nalij do šálku a podávej horké.
Brusinkový grog
- 0,4 dcl bílého rumu
- 120 ml brusinkového džusu
- limetka
- čerstvé brusinky na ozdobu
- mletá skořice
Svař brusinkový džus se šťávou z limetky. Nalej do sklenice a dolej bílým rumem podle chuti a ozdob ve sklenicích brusinkami a případně i mletou skořicí.
Slavnostní grog
- 400 ml červeného vína
- 0,3 dcl Napoleon Ambassador
- 30 g třtinového cukru
- kousek skořice
- trochu hřebíčku
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 30 g omytých rozinek
- 30 g loupaných mandlí
Do 100 ml vody dej cukr, skořici, hřebíček, kůru z umytého citronu a pomeranče a vše povař asi 10 minut. Opatrně přeceď koření a kůru, přidej šťávu z citronu a pomeranče, červené víno, rozinky, na délku posekané mandle a znovu přiveď k varu. Rozlej do sklenic a přidej Napoleon.
Vaječný grog
- 0,2 dcl rumu
- 0,4 dcl mléka
- 3 žloutky
- 100 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
Žloutky s cukrem ušlehej ve vodní lázni, poté přidej horké mléko a rum a můžeš rozlévat do sklenic.
Hořící grog
- 0,5 dcl rumu
- 150 ml vody
- 3 lžičky třtinového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- kolečko citronu
Do nahřáté sklenice dej cukr a zakápni ho citronovou šťávou, pak dolij vroucí vodou a vše zamíchej. Na povrch horkého nápoje polož tenký plátek citronu, na něj hned opatrně nalij rum, který předem trochu nahřej, zapal ho a ihned podávej. Jakmile se nápoj lžičkou promíchá, hořící grog zhasne.
Čajový grog
- 1 šálek silného černého čaje
- 1 lžíce medu
- 5 cl brandy
- citron
Do horkého medem oslazeného silného černého čaje nalij brandy a do skleničky ponoř kolečko citronu.
Námořnický grog
- 4 cl rumu
- 4 cl červeného vína
- cukr
- citron
Do skleničky nalij rum a víno, vše zalij horkou vodou, oslaď a ozdob plátkem citronu či pomeranče.
Citrónový grog
- 4 cl whisky
- 1 dl vody
- 2 cl citronového sirupu
- 2 cl citronové šťávy
Uvař vodu se sirupem, po sundání s plotýnky přidej citrónovou šťávu. Vše nalij do sklenky a poté přilij whisky. Ozdob kolečkem citronu.
Rulandský grog
- 1,5 dcl červeného vína
- 4 cl koňaku
- 1 lžíce cukru
- půl lžičky citronové kůry
- 2 hřebíčky
- šťáva z citronu
Víno, cukr, hřebíčky a citrónovou kůru pomalu svař v rendlíčku. Poté vše sceď a nalij do sklenice, kterou poté dolij koňakem a citrónovou šťávou.
Gin grog
- 50 ml ginu
- 50 ml vody
- citronová šťáva z půlky citrónu
- 2 lžičky cukru
- 2 hřebíčky
- kousek skořice
Gin, citrónovou šťávu, vodu, hřebíček, skořici a cukr dej do hrnce a pomalu přiveď do varu. Rozlij do sklenic a podávej.
Bezinkový vinný grog
- 500 ml bezinkové šťávy
- 750 ml červeného vína
- 3 sáčky punčového koření
- 5 lžic javorového sirupu
- 250 ml rumu
- plátky citrónu
Červené víno a bezinkovou šťávu ohřej s punčovým kořením. Nech 10 minut odležet. Poté přidej javorový sirup a rum. Nápoj podávej ve sklenicích ozdobených plátkem citrónu.
Medový grog
- 0,5 dcl rumu
- 1 dcl vody
- 1 lžíce medu
Smíchej 0,5 dcl rumu, 1 dcl vařící vody a vrchovatou lžící medu. Pro provonění a dozdobení můžeš přidat skořici či plátek pomeranče nebo citrónu.
Karamelový grog
- 0,5 dcl rumu
- 2 lžičky cukru
- 1,5 dcl horké vody
- 1 lžíce másla
- 1 plátek citrónu
- 2 hřebíčky
- troška skořice
Do rendlíčku nasyp cukr a přidej 1 lžíci másla a pomalu zahřívej až vznikne slabě hnědý karamel, ale pozor ať ho nespálíš. Karamel poté zalij horkou vodou, ale pozor, prská to, tak voda musí být opravdu horká. Karamel vař do rozpuštění s hřebíčkem a skořicí. Nalij do sklenice a přidej rum a ozdob kolečkem citronu.
Zázvorový grog
- 1- 2 cm oddenek zázvoru (podle toho, jak moc jste na zázvor zvyklí)
- citronová šťáva
- 1 lžíce meruňkové marmelády
- 5 cl brandy (calvados, whisky, koňak apod.), příp. rum
- vroucí voda
Zázvor oloupej a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte do konvičky, zalij 0,5 litrem vroucí vody a nech vyluhovat 3-5 minut. Poté zázvorový čaj slij přes sítko do dvou hrnků, oslaď meruňkovou marmeládou, zakápni citronem a nakonec přidej brandy. Zamíchej a pij horké.
Komentujte, diskutujte