Svařák

Červený svařák cerveny_svarak

  • 1 l červeného vína
  • 200 ml vody
  • 6 lžic cukru krystal
  • 1 větší kousek skořicové kůry
  • 1 lžička hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 citron (případně sušená citronová kůra)

Do rendlíku nasyp cukr a na mírném ohni připrav světlý karamel, který potom zalij přibližně jedním deci vody, rozmíchej a přidej všechno koření a kousky citronové (bez hořké bílé části). Směs povař, aby získala příjemnou vůni po koření. Pak přilij víno a pomalu ohřívej, ale jen do doby než se na víně vytvoří bílá pěna, aby víno neztrácelo na množství alkoholu.

 

Bílý svařákbily_svarak

  • 1 l bílého vína
  • 200 ml vody
  • 6 lžic cukru krystal
  • 1 větší kousek skořicové kůry
  • 1 lžička hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 citron (případně sušená citronová kůra)
  • růžový grep

Postup je stejný jako u červeného svařáku, jen víno svař i s kousky růžového grepu.

Glögg – skandinávské svařené vínoglogg

  • 1 l suchého červeného vína
  • 250 ml červeného portského
  • 150 g rozinek
  • 1 polévková lžíce nasekaných mandlí
  • 1 skořicová tyčka
  • 1/2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 3 polévkové lžíce cukru

Slij červené víno, portské a 250 ml vody do hrnce a přidej zbylé ingredience. Vše nech pomalu zahřívat a těsně před varem sundej nápoj z plamene a oslaď ho.

Komentujte, diskutujte

Loading Facebook Comments ...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *